Diş Sağlığı

Yaz Aylarında Ağız ve Diş Bakımı Rutininizi Aksatmayın!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte açık alanlarda veya tatil beldelerinde geçirilen zamanlar artıyor. Hal böyle olunca günlük rutinlerimizi aksatıyor ve biraz da esnetebiliyoruz. Üstelik tatsız kazalar yaşama riskimiz de artmış oluyor. 

Geçirilen küçük kazalar, ağız içi yaralanmalarına ve diş kayıplarına kadar ciddi sorunlara yol açabiliyor. Diğer yandan serinlemek amacıyla tükettiğimiz şeker düzeyi yüksek asitli soğuk içecekler ve dondurma gibi yiyecekler diş bakımı da aksatıldığı için dişlerimize çok daha zararlı olmaya başlıyor.  

Yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklardan kaçınmak önemli. Çünkü, sindirim ilk önce ağızda başlıyor. Ağız ise dış ortama açık olması ve gıdalarla direk temas halinde olması nedeniyle mikroorganizmaların üremesi için oldukça elverişli bir ortamı oluşturuyor. 

Ağız bakımının aksatılması ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilediğinden tüm vücut bundan nasibini alıyor. Öte yandan özellikle yaz aylarında ağızda oluşan kuruluğa bir de hijyen eksikliği eklenince kötü koku ve kötü görünüm kaçınılmaz oluyor. Bu durum psikolojik ve sosyolojik açıdan bireyi mutsuz eden bir hal alabiliyor.

Günlük rutinimiz dahilinde günde 2 kere dişlerimizi fırçalayarak bile tüm bu olumsuzlukların önüne geçebiliriz. Peki;

  • Ağız ve diş bakımı için neler yapmalıyız?
  • Yaz aylarında ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?

Yazımızın devamında çok merak edilen bu sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

Ağız ve Diş Bakımı Rutini Çocukluk Döneminde Kazanılır

Öncelikle yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsak ağız ve diş bakımı rutinimizi çocukluktan hatta bebeklikten itibaren oturtmuş olmamız gerekiyor. Bu noktada biz yetişkinler işe nereden başlasak kârdır, çocuklarımızın ise bu alışkanlıklarını bizlerin desteği ile kazanmaları gerekir. 

O nedenle süt dişidir deyip geçmeden, çocuklukta ilk dişlerin çıkışından itibaren özellikle iyi birer rol model olarak ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmasını sağlamalıyız. Bununla birlikte çocuklarımızı yaz kazalarına karşı korumalı, şekerli gıdalardan mümkün oldukça sakındırmalıyız. Unutulmamalıdır ki sağlıklı süt dişleri yerini sağlıklı yetişkin dişlerine bırakır.

Yetişkinlik Döneminde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Sağlanır?

Yetişkinlik döneminde dişlerde zayıflama ve diş kayıplarının önlenmesi için ağız ve diş bakımına çok daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Çünkü özellikle 25 yaş sonrası kemik yapımı azalacak kemik yıkımı artacaktır. 

Diş ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkaran plakların oluşumunu engellemek için günde 2 defa en az 2 dakika orta sertlikte bir fırça ile dişler nazikçe fırçalanmalı, diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliği yapılmalı, diş ipi ve ağız suyu ile ağız hijyeni tamamlanmalıdır. 

Diş sağlığında rol oynayan D vitamini, kalsiyum, fosfor gibi bileşenlerden zengin süt ürünlerinin ve lifli sebzelerin yeterli miktarda alınmasına ve bol su tüketilmesine dikkat edilmelidir. En az 6 ayda bir diş hekimi ziyareti yapmak ağız sağlığını korumak açısından önemlidir.

Peki, Yaz Aylarında Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı? 

Ağız ve diş sağlığı bakımımıza yaz aylarında çok daha fazla dikkat etmeliyiz.  İşte size yaz aylarında ağız ve diş bakımı ile ilgili uygulayabileceğiniz birkaç önemli tavsiye:

  • Yaz aylarında dişlerde plak oluşumuna, renklenmeye, çatlaklara ve hassasiyete neden olabilecek yapay renklendiricili, şekerli, yapışkan, aşırı soğuk ve asit oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. 
  • Yaz aylarında oluşabilecek ağız kuruluğu ağızda kötü kokuya ve plak oluşumuna neden olabileceği için sigara, alkol ve kahve tüketimini en aza indirin ve bol su tüketmeye dikkat edin. İçtiğiniz suyun florür düzeyinin yeterli olmasına özen gösterin.
  • Yaz aylarında serinlemek isteyenler buz tüketimini artırıyor. Ancak buz sanıldığı kadar masum bir madde değil. Buz, çok sert ve soğuk olduğu için diş minesinde çatlaklara neden olabiliyor. 
  • Çatlaklar, plak tutulumunu artırarak çürüklere zemin hazırlar ve dişlerde hassasiyete neden olurlar. Özellikle ağız içinde eski ve büyük dolgularınız varsa kesinlikle buz çiğnememelisiniz. Dişlerinizi kırabilirsiniz.
  • Organik ve inorganik fosfat içeren bitkisel kaynaklı gıdalar; süt, peynir gibi protein kaynaklı besinler çürük önlemede faydalıdır.
  • Çürük oluşumunu önlemede tükürük önemli bir savunma aracıdır. Tükürük salınımını arttırmak için; çiğnemeyi artırıcı, protein ve liften zengin sebze ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmelidir. Bu noktada kimyasal işlem görmemiş taze gıdalar tüketilmeli, bol su içmeye özen gösterilmelidir. 
  • Yaz aylarında ağız bakım rutininizi gevşetmemeli; dişlerinizi orta sertlikte bir fırça ile günde 2 kere en az 2 dakika 45 derece açıyla yukarı ve aşağı olacak şekilde nazikçe fırçalamalı, diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliğinizi yapmalı, diş ipi ve ağız suyu ile ağız hijyeninizi tamamlamalısınız. 
  • Düzenli aralıklarla diş kontrollerinizi yaptırmak çürükleri önlemede önemli bir gereklilik olacaktır.  

Aslı Çoban Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak yaz aylarında da ağız ve diş sağlığınızı korumada ve geliştirmede yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.