İmplant Diş Tedavisi

Ağızda olmayan bir dişin yerini tutabilmesi için çene kemiğinin içine yapay bir kök yerleştirilmesi (kemiğe vidalanan diş ya da vidalı diş) işlemi olarak tarif edilebilir. Doğru planlama, doğru uygulama ile kombine edildiğinde, eksik dişleri yapay yollarla tamamlama yöntemi olarak implantoloji en doğru çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkar.

Mükemmel Uyum

İmplant adı verilen bu yapay diş kökleri farklı maddelerden üretilirken bu malzemelerden biri olan titanyum, diş implantları için en uygun malzeme olarak kabul edilir. Yapay diş kökleri olarak vazife görecek titanyum implantlar kemik dokusu ile mükemmel uyum sağlar ve ağız içi kuvvetlere karşı yüksek dayanım gösterir.

Yüksek biyouyumluluk nedeniyle titanyum diş implantları önceden kaybedilmiş diş boşluklarına uygulanabildiği gibi immediate implant yani hemen yerleştirme protokolü ile vakit kaybetmeksizin diş çekiminin ardından kemik içerisine uygulanabilir.

Sağlıklı ve Konforlu

İmplant diş tedavisinde amaç sadece boşlukları kapatmak değildir, konforlu çiğneme, rahat konuşma ve estetik diş görüntüsünün yeniden kazandırılmasıdır. Yeterli kemik seviyesi olduğunda diş implantları basit girişimlerle tek seansta yerleştirilebilir. Yeterli kemik seviyesi ve yoğunluğu yoksa kemik tozu uygulamaları ile optimum seviyeye gelmesi beklenebilir. Çene kemiğine yerleştirilen diş implantları üzerine sabit protezler, hareketli protezler ya da hibrit protezler uygulanabilir.

Her bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık yarım saatlik bir operasyon olup üstüne yapılması planlanan üst yapının (protez) yapılabilmesi için 3-6 ay beklemek gerekir.

İmplant Tedavisinin Aşamaları

İmplant tedavisinde ilk aşama teşhis aşamasıdır. Yumuşak ve sert dokular; kalite, miktar ve sıkılaştırma gereksinimi açısından 3 boyutlu tomografi görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilir. Diş pozisyonları düşünülerek yapılan bir değerlendirme sıkılaştırma kararı açısından önemli rol oynar.

İmplant, doğru anatomik pozisyonda cerrahi ve biyolojik ilkeleri bozmadan yerleştirilmelidir. Bundan sonraki aşama implantı yükleme işleminin geç mi yoksa hemen mi yapılması gerektiğidir. Restorasyon aşamasında, önceden kararlaştırılan ve onaylanan dişlerin formları, boyutları ve pozisyonları sağlanarak başarı elde edilebilir.Bu ilkeleri anlayarak ve bunlara uyarak hangi tedavinin başarılı şekilde sonuçlanacağı tahmin edilebilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Çene gelişimini tamamlayan 18 yaş ve üstü kişilere uygulanabilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

18 yaş ve altı bireylerde uygulanmaz. İmplant tedavisi kontrolsüz şeker hastalarına yapılmamalıdır. Kandaki glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksek olan hastalarda implantların kemik ile kaynama başarısı düşmektedir.Baş boyun bölgesinden yakın zamanda radyoterapi yapılmış hastalara uygulanmamalıdır.

İmplant Tedavisinden Sonra Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İmplant işlemi sonrasında doğru yönlendirme ve ilaç tedavisi kadar hasta tarafından uygulanan ağız ve diş bakımı da önemlidir. Tedavi sırasında diş etlerinde ve çenede oluşan yaraların enfeksiyon kapmaması için ağız ve diş bakımı diş doktorları tarafından tavsiye edildiği gibi uygulanmalıdır.

Ağız ve diş bakımı sadece dişleri fırçalamaktan ibaret olarak anlaşılmamalıdır. Ağız ve diş bakımı yapmanız gereken işlemlerin yanında kaçınmanız gereken şeyleri de kapsar. İşte implant işlemi sonrasında ağız bakımında dikkat etmeniz gereken konular:

  • Tedaviyi takip eden ilk 2 saatte herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Aşırı hassasiyete sebep olabilen aşırı sıcak ya da soğuk besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Operasyondan sonraki bir gün boyunca sigara ya da alkol kullanılmamalıdır. Sonraki süreçte de implant yapılan alan tamamen iyileşinceye kadar sigara kullanılmaması önerilir.
  • Sanılanın aksine işlemin olduğu gün dişler fırçalanmaz, solüsyonlar ile ağız çalkalanmaz. Ancak 36 saatlik sürenin sonunda özel ağız gargaraları ya da uygun tuzlu su solüsyonları ile ağzını çalkalamaya başlayabilirsiniz. Bu işlemin, günde iki defa birer dakika olacak şekilde ilk 15 gün boyunca uygulanması tavsiye edilir.
  • Diş doktorları tarafından yazılan antibiyotik ya da ağrı kesiciler tavsiye edildiği şekilde kullanılmalıdır.
  • Gözlerin altında ya da yanakta oluşabilen şişliklerin ve hematom denilen doku içinde biriken kanamalar sonucu oluşan morlukların 10 gün içinde geçmesi beklenir. Ancak iyileşmeyi hızlandırmak için ilk gün tek seferde 10 dakikayı geçmeyecek aralıklarla buz uygulaması yapılabilir.
  • İşlem sırasında atılan dikişlerden absorbe olabilenlerin 2 hafta içinde kendiliğinden erimesi beklenir. Absorbe olmayan dikişler ise işlemi yapan diş poliklinikleri tarafından bir haftanın sonunda alınmalıdır.

İmplant Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Ağrı Olur Mu?

İmplantların uygulanması sırasında lokal anestezi kullanılmaktadır ve hasta hiçbir ağrı hissetmez. Operasyonu takiben yeterli bakım yapılır ve ilaçlar düzenli kullanılırsa, çok konforlu bir iyileşme süreci yaşanır. Birçok hasta, implant operasyonu sonrasında yaşanan ağrının, diş çekimi sonrası yaşanan ağrıdan daha az olduğunu belirtir.

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

İmplant yaptıran kişiler bu yapay köklerin ömür boyu ağızda olmasını beklerler, bu düşünce kısmen doğru olsa da bilinmesi gereken basitçe bir diş implantının ömrü aslında sağlıklı bir dişimiz kadar olacaktır. Yani diş çürüğü ya da diş eti hastalığından kaybettiğimiz dişlerimiz olabileceği gibi, implant çevresinde de dişeti hastalığı olabilmektedir. Nasıl dişlerimizi korumak için günlük bakımlar yaparak dişlerimizi sağlıklı olabiliyorsa, diş implantına da bu özen gösterilmeli ve başta ağız hijyeni olmak üzere doktorunuzun kontrolünde implantımıza da iyi bakmalıyız. İyi yapılmış implantlar bu hususlar dikkate alındığında ömür boyu kullanılır.

Diş Çekiminden Hemen Sonra İmplant Takılabilir Mi?

İmplant, uygun vakalarda diş çekiminden hemen sonra yerleştirilebilir. Tedavi süresinin kısalması hasta açısından büyük konfor sağlasa da bu karar verilirken; çekilen dişin kök sayısı, çekim soketi şekli ve boyutu, çekim bölgesi çevresindeki dişeti ve kemik desteği, akut bir enfeksiyon olup olmadığı ve implantın kemiğe yerleştirildiğinde primer tutuculuğu özenle değerlendirilir.

İmplant Diş Fiyatları Ne Kadar?

İmplant diş fiyatları yapılacak olan tedavi sürecine göre farklılıklar gösterir. Tedavide kullanılan malzemeler ücretin belirlenmesindeki en büyük faktördür.

İmplant diş fiyatları kullanılan malzemenin zirkonyum ve titanyum olmasına göre çeşitlilik gösterir. Zirkonyum implantlar güncel teknoloji ve çok daha sağlıklı olduğu için diğerlerine göre yüksek fiyatlarda olabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde seçilecek olan malzemelerin toplam maliyeti doğrudan etkileyeceğini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir.

İmplant diş tedavisi sürecinde diş hekiminin tavsiyelerine dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Süreç içerisinde yapılan hatalı işlemler implantın yanlış kaynamasına sebebiyet vererek tüm tedavinin yeniden yapılmasına neden olabilir.