Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı temizliği diğer adıyla tartar temizliği detertraj olarak da bilinir. Diş taşları diş eti hastalıklarının,diş eti kanamasının ve ağız kokusunun temel sebebidir.Diş taşı, dişlerde oluşan plak temizlenmediği zaman kişinin tükürüğünde mineraller ve bakteriler birikir. Biriken mineral ve bakteriler zamanla dişlerde kirli bir sarı veya beyaz maddeye dönüşerek rahatsızlığa sebep olur. Genal tabiriyle rahatsızlık veren bu maddeye diş taşı denir. Standart diş taşı tartar temizliğinde diş hekimi diş taşlarını ve diş yüzeyindeki biriken plakları temizler. Ardından da özel bir cila ile diş lekelerini çıkartmak ve parlatmak için cila yapar. Size nasıl diş fırçalamanız ve diş ipi kullanımı hakkında önerilerde bulunur. Ağız hijyeni eğitimi verir.

Diş taşı temizliği zararlı mı?

Öncelikle vücudun her yerindeki temizlik gibi ağızda yapılan temizlikte mutlaka faydalıdır. Diş taşı temizliği zararları üzerinde yapılan çalışmalarda herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Diş temizleme uygulaması tamamen uygulanabilir ve zararsız bir yöntemdir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen bu durum, sağlıklı olmak için diş sağlığı ve dişlerin güçlenmesi için atılan bir adımdır. Diş taşı temizliği esnasında herhangi bir ağrı ya da acı duymak, diş etlerine zarar gelmesi ya da dişlerde aşınma gibi durumlar söz konusu olmaz.

Diş etlerinin temizleme esnasında beklenenden fazla kanaması ise diş eti hassasiyetinin bir belirtisidir. Dolgu uygulanan dişlerde bu dolguların daha iyi muhafaza edilebilmesi ve dişlerin içeriden çürümesinin önüne geçmek için 6 aylık dönemlerde düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak gerekmektedir.Yalnızca olumlu taraflar olan bu uygulamanın, olumsuz bir bulgusuna rastlanmamıştır. Diş taşı temizliği uygulanmaz ise, diş etlerine ve zamanla diş dokusuna ardından da kemiklere zarar vermesi durumu söz konusu olacaktır.

Diş Taşının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Diş taşı, tam anlamıyla dişlerin yetersiz fırçalanmasından oluşur. Dişleri doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. Diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılmalıdır. Kullanılan diş ipi veya diş arası fırçası genel ağız ve diş hijyeni için de gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Diş fırçası da kesinlikle kişiye göre seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz varsa ve diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gerekir. Diş hassasiyetiniz varsa ona yönelik bir fırça seçilmelidir. Genellikle yumuşak fırçalar, hem diş eti hassasiyeti, hem de dişlerdeki hassasiyetler için faydalıdır.

Diş Taşı Temizliği sırasında ağrı hissedilir mi?

Diş Taşı Temizliği,kesinlikle ağrılı bir işlem değildir.Diş hekimi korkusu olan hastalarda bile kolaylıkla uyguladığımız ve hasta tarafında kolay tolere edilen bir tedavi olmakla birlikte kliniğimizde kısa sürede uygulanmaktadır.

Diş Taşı Oluşumu nasıl önlenir?

Diş Taşı Tartar oluştuktan sonra sadece diş hekimleri tarafından temizlenebilir. Dişlerininizi günde 2 defa doğru bir şekilde fırçalayıp düzenli diş ipi kullanırsanız diş taşı oluşumunu önleyebilir veya geciktirebilirsiz.

Diş etlerinde kanama olur mu?

Dişlerinde ödem ve iltihap olan hastalarda bir miktar kanama olabilir. Fakat bu korkulacak düzeyde değildir. Temizlik işlem bittikten sonra devam etmez. Diş taşı tartar temizliği sonrası bir hafta içerisinde diş eti tekrardan pembe sağlıklı haline geri döner.

Diş İpi Ve Diş Arası Fırçası Faydalı Mıdır?

Diş ipi ile diş arası fırçası tamamen farklı ürünlerdir. Diş iplerinin çeşitleri vardır. Diş yapısına ve sıklığına göre kullanılması gereken diş ipi değişir ve dişlerin arasında oluşan tortuların temizlenmesini sağlar. Ancak diş taşı oluşumunu tamamen engeller nitelikte değildir ve tortuları gidermek için de yetersiz olabileceği noktalar vardır. Diş ipinin fayda sağlayamadığı noktalarda diş arası fırçası ile ağız bakımını yapmak gerekir. Diş taşlarının temizlenip sonrasında ağız bakımının arttırılması genel olarak problemleri azaltacaktır. Bunlar yapıldığı sürece diş taşı oluşumu azalacak ve diş eti rahatsızlıklarına korumanız artacaktır. Nedeni ortadan kaldırmak diş taşı problemine karşı en etkili yöntemlerden biridir ve kesinlikle çok önemlidir.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Tekrarlanmalıdır?

Diş taşı temizliği, diş hekimine kontrole gidildiği zaman 6 ayda bir yapılabilir. Hastanın kendi bakım performansına ve durumuna göre senede bir ya da bir buçuk senede bir olabilir. Ancak bu diş hekimi dışında emin olunabilen bir konu değildir. Çünkü dişler düzenli zaman aralıklarında fırçalansa dahi yanlış fırçalanıyor olabilir. Diş hekimi düzenli de olsa yanlış bir fırçalama tekniği uygulandığı zaman dişlerden bunu kolaylıkla anlar ve önüne geçilir. Bu yüzden 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmek çok önemlidir. Bazı kişilerde ise dişini hiç fırçalamadığı halde hiç diş taşı oluşmaz. Fakat düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmasına rağmen diş taşı oluşan bireyler de vardır. Dolayısıyla bazı genetik ve çeşitli dış faktörler de diş taşı oluşumunda etkilidir.

Diş Taşı Ağızda Koku Yapar Mı?

Diş taşı doğrudan ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olabilir. Yani ihmal edilirse dolaylı yoldan ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında da ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliği sonrası sıklıkla görülen iki problem vardır. Biri dişlerde meydana gelen hassasiyettir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olabilir. Ancak bu hassasiyet kesinlikle meydana gelmeyebilir. İkincisi ise diş eti kanamalarında artış başlamasıdır. Bu yan etki, diş taşı temizliğinin etkisi olarak başlar ve dişler fırçalandıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileşir. Unutulmamalıdır ki insan vücudunda sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş taşı oluşumunda ise ciddi bir ilerleme olursa diş etine bakteri sıçrar ve diş eti bir örtü olduğundan sağlıklı bir diş eti asla kanamaz.