Kompozit Dolgu – Bonding

Dişlerin şeklinin değiştirilmesi, aralıkların doldurulması veya çürüklerin, kırıkların estetik bir şekilde tedavisi için kompozit dolgu malzemelerinin kullanıldığı sisteme Bonding denir. Kompozit lamine veya estetik dolgu olarakta bilinen bu sistem ile diş yüzeyinden doku kaldırılmadan yalnız istenilen bölgelere bonding materyali ve diş rengindeki kompozit rezin ekleyerek tek seansta estetik çözümler üretilebilir.

Bonding, dişlerimiz de bulunan ve bizi mutsuz eden (diş kırığı, diş aralıkları, çapraşıklık, aşınma gibi) bozuklukları çok pratik bir şekilde düzelten kozmetik bir yaklaşımdır. Kompozit esaslı malzemeler ile dişte istenen renk, form ve boyut değişiklikleri tek seans içinde yapılabilmektedir.

Bonding önemli özellikleri;

  • Dişlerde hiç aşındırma yapılmadan uygulanabilmesi,

  • Genellikle randevu işlem seans sayısı az olması ve tek seansta 4-6 dişe kadar uygulanabilmesi,
  • Belirli seviyeye kadar olan dişlerdeki aralıkları ve şekil bozukluklarının kolayca giderilmesi,
  • Kırın ve bölgesel bozukluk sahibi dişlerin düzeltilmesi,
  • İyi bir bakımla uzun ömürlü sonuçlar elde edilmesi,
  • Doğru cilalama ve yıllık kontroller ile doğal dişlerle benzer renklenme oluşması,
  • Uygun vakalarda anestezi ihtiyacı olmadan uygulanabilmesi,

Bu iş için özelleşmiş renkte ve estetikte kompozit dolgu malzemelerinin gelişmesi; gibi nedenler sayesinde Bonding başarılı bir tedavi yöntemi olarak Estetik Diş Hekimliği yöntemleri ve Gülüş Tasarımında yerini almıştır.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bonding uygulaması yaklaşık olarak yarım saat ile bir saat arasında bir sürede tamamlanmaktadır. Tek seans bonding uygulamasını gerçekleştirmek için yeterli olacaktır. Hangi dişlere bonding uygulaması yapılacaksa o dişler ilk olarak uygulama için hazır hale getirilir. Diş hekiminiz ağız ve dişlerinizi muayene eder ve ufak sorunları tedavi ettikten sonra uygulamaya geçilir.

Bonding uygulanacak olan dişlere ilk olarak yüzeyinin pürüzlendirilmesi için kondisyon sıvısı sürülür. Bu sıvı sayesinde kullanılacak olan malzemelerin dişlere yapıştırılması sağlanmaktadır. Daha sonra diş rengine uygun olan malzemeler dişe yapıştırılır. Malzemeler sertleşmeden önce istenilen şekle getirilmek için gerekli olan işlemler gerçekleştirilmektedir. Şekillendirme işlemi tamamlandıktan sonra dişler ve malzeme sertleştirilmek için lazer ya da parlak ışıklar kullanılır. Sertleşen malzemeler diş yüzeyine tamamen yerleştikten sonra dişlerin şekillendirilmesi için uzman hekimler işlemleri gerçekleştirirler. Son olarak diş yüzeyinin daha iyi görünmesi ve doğal diş rengine uygun olması için parlatma işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler sırasında hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz.

Bonding uygulamasından sonra dişlerinizin ömrü 6 ila 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu süreyi uzatmak için ağız ve diş hijyeninize, yıllık rutin kontrollerinize gereken önemi vermeniz gerekmektedir.

Bonding Uygulaması Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?

Bonding uygulaması tedavi yapılacak diş sayısına göre değişmekle birlikte 2-3 dişi içine alan tedaviler hemen hemen 1 ya da 1,5 saatte ve tek seansta tamamlanmaktadır. Hekimden hekime değişebilen protokoller olabilir. Tedavi uygulanmasından yaklaşık 7-10 gün sonra kontrol seansı tedavinin başarısı ve uzun ömürlülüğü için önemlidir. Bonding uygulaması genelde diş başına yaklaşık 30 – 60 dakika arası bir sürede tamamlanır. Diş miktarı arttıkça süre ve bonding diş fiyatları da artmaktadır.

Uygulamadan Sonra Dişlerde Herhangi Bir Değişiklik Olur mu?

Bonding uygulamasından sonra, diğer tüm tıbbi uygulamalardan sonra olduğu gibi dişleri korumak önemlidir. Yeme içme hususunda dikkatsiz davranıldığı takdirde dişlerde sararma gibi olgular meydana gelmektedir. Çay ve kahve gibi içecekleri fazla tüketen kişilerin dişlerinde renk değişmeleri olabilmektedir. Cilalama işlemi ile sararma problemi sona erdirilmektedir. Rutin diş kontrollerindeki temizliklerle bu cilalamalar yapılabilir. Kullanım olarak hemen hemen doğal dişiniz ile aynı şartları sağladığını düşünebilirsiniz. Doğal dişinizde renklenme yapan gıdalar, kompozit lamina için de renklenme yapabilir. Fakat iyi cilalanmış ve başarılı bonding uygulamaları kolay renklenmeye müsait değildir.

Avantajları nedir?

  • Laboratuvar işlemleri gerektirmediği için çok kısa sürede tedavi tamamlanır.

  • Porselen laminalara göre maliyeti düşüktür.
  • Her yaşta uygulanabilir.

Dezavantajları nedir?

  • Zaman içerisinde renk değişimi görülebilir.
  • Porselen laminalar kadar aşınmaya dirençli değildirler.
  • Boyut renk ve şekillerde zaman içerisinde değişme görüldüğü için yenilenmeleri gerekebilir.

Bonding Fiyatları Ne Kadar?

Bonding fiyatlarının belirlenmesinde uygulamanın kaç dişe yapılacağı oldukça önemlidir. Çünkü kaç diş olursa diş yapıştırma maliyetleri de ona göre değişeceğinden fiyatlar değişiklik gösterecektir.

Bonding uygulamasının yapılacağı bölgenin durumu ve büyüklüğü fiyatları etkileyecektir. Örneğin dişler arasındaki boşluğu doldurmak için bonding uygulamasına başvuruyorsanız aradaki boşluğun küçüklüğü ya da büyüklüğü fiyatların değişmesine neden olacaktır.

Tüm ağız ve diş tedavilerinde olduğu gibi Bonding uygulamasında da hangi diş hekiminden hizmet alacağınız bonding fiyatlarını etkileyecektir. Ayrıca hangi klinikten hizmet alacağınızda fiyatlar üzerinde değişiklikler meydana getirecektir.

Bonding uygulamasının gerçekleştirilmesi için önceden ağız ve dişlerdeki problemlerin tedavi edilmesi gerekiyorsa bu durumda fiyatı etkileyecektir.