Diş Beyazlatma
Renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching), diğer restoratif metotlara kıyasla daha ucuz daha pratik ve zararsızdır. Diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür.
Diş beyazlatma işlemi, beyazlatma ajanının mine ve dentinin içine nüfus etmesi burada oksidasyon reaksiyonu oluşturması ve diş beyazlayana kadar renklenmeye neden olan molekülleri serbest etmesidir.
Dişlerin doğal renkleri yıllarla, dış etkenlerle koyulaşır. Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Bleaching işlemi mutlaka profesyonel kontrol altında uygulanmalıdır.
Dental Beyazlatma Mekanizması
Dental beyazlatmada önce hidrojen peroksit mine ve dentin organik matrisine difüze olur. Serbest köklerin elektronları eşlenmemiş olduğu için elektrofiliktirler ve sabit değillerdir. Bu kökler sabit hale geçmek için organik moleküllerin doymamış karbon çift bağlarına etki ederek elektron konjugasyonunda kesilmeye neden olurlar.
Mine organik moleküllerinin absorbsiyon enerjisi değişir. Bu moleküller daha açık renklidir. Böylece minede başlangıç beyazlaması elde edilmiş olur. Başlangıç beyazlamasından sonra, pigment içeren karbon zincirleri aralanır ve daha açık renkli zincirler oluşur. Genellikle sarı pigmentli olan karbon çift bağları, renksiz olan alkol gibi hidroksi gruplarına değişir.
Beyazlatma ilerledikçe sadece hidrofilik renksiz yapıların kaldığı bir noktaya gelinir. Bu minenin doygunluk noktasıdır. Beyazlama bundan sonra yavaşlar ve işleme devam edilirse proteinlerin ve karbon içeren diğer maddelerin karbon iskeletini yıkmaya başlar. Mine kaybı başlar ve geri kalan madde CO2 ve suya dönüşür. Bu nedenle diş hekimi doygunluk noktasını çok iyi hesaplamalıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi
Diş hekimi ağızdan ölçü alıp, beyazlatılacak dişlerin üzerine takılabilecek ince lastik kalıpları hazırlar. Kişiye özel olarak hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirilir. Bu ilaçlı kalıp beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6 – 8 saat arasında takılır. Bu sayede diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi
Diş beyazlatıcı deneyimli bir diş hekimi tarafından diş üzerine yerleştirilir. Beyazlatma işlemi uygulanacak dişin üzerine beyaz renkli ışık kaynağı belli bir süre tutulur. Bu beyazlatma yönteminde sonuç hemen işlem sonrası görünür. Ayrıca bu yöntem çeşitli sebeplerden dolayı oluşan tek diş renkleşmelerini dişin içinden beyazlatmayı da kapsar.