Sigara içenlerin çoğu, sigaranın ağız sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini hafife alır. Pek çok kişinin bilmediği şey ise nikotinin kan damarlarını daralttığı, ağızdaki kan dolaşımını bozduğu ve tükürük üretimini azaltarak ağız mukozasını etkilediğidir. Sigara içmek tükürüğün bileşimini değiştirir. Koruyucu işlev kaybolur, bu da hastalık ve ağız sağlığı bozuklukları riskini önemli ölçüde artırır.
Tütün çiğnemek veya emmek gibi dumansız tütün ürünleri de risk altındadır. Toksik ve kanserojen maddeler ağızda daha uzun süre tutulur ve ağız mukozasından yavaş yavaş emilir.
Tütün tüketimi, yüksek olasılıkla birkaç yıl içinde kansere yol açabilen ağız boşluğu kanserinin (kanser öncesi lezyonlar) ön evrelerine neden olabilir. Ağızda en sık görülen kanser öncesi durum, ağız tabanında ve yanakta beyaz lekedir (lökoplaki). Sigara içen bir kişi günde ne kadar çok sigara içerse, lökoplaki riski o kadar yüksek olur.
Lökoplaki ve Sigara
Sigara içenlerin tükürüğündeki koruyucu bakteriler genellikle azaldığından, sigara içenlerde çürük daha sık görülür. Bakteriler her gün diş yüzeyinde biriken bir kaplama (plak) oluşturur. Bu bakteriler diş minesini tahrip eden asitler üretebilir. Asit atakları sonucunda dişte çürükler gelişir. Diğer bakteriler, zaten saldırıya uğramış dişi, pulpaya ulaşacak ve iltihaplanma meydana gelecek ölçüde tahrip edebilir. Sonuç olarak diş kaybı göz ardı edilemez. Ne kadar çok sigara içilirse, diş çürüğü gelişme riski o kadar yüksek olur.
Sigara ve diğer tütün ürünleri de periodontal hastalık riskini artırır. Periodontitis, diş etlerinin ve periodonsiyumun iltihaplanmasıdır. Uzun süreli diş eti iltihabının bir sonucu olarak dişler gevşer ve sonunda düşer. Diş eti kanaması gibi ilk tipik periodontitis semptomları mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, kan damarlarındaki değişiklikler nedeniyle sigara içildiğinde diş eti kanaması çok daha az görülür. Sonuç olarak, hastalık genellikle çok geç fark edilir. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre periodontitis geliştirme olasılığı 15 kat daha fazladır. Günde 10 sigara bile riski artırıyor. Sigarayı bırakarak, diş eti hastalıkları daha erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir, hatta önlenebilir, çünkü yaklaşık bir yıl sonra diş etleri büyük ölçüde iyileşir.
Diş Kaybı Kaçınılmaz
Dişler kaybolduğunda, implantlar yerine geçebilir. Diş implantları, üzerine bir diş değişiminin (kuron, köprü veya protez) takıldığı yapay bir diş kökünden oluşur. Kural olarak, implantlar vakaların %90’ından fazlasında başarılı bir şekilde iyileşir. Ancak sigara içenler için güvenli bir protez olasılığı oldukça zayıftır. Sigara içenlerin implant kaybetme olasılığı sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazladır. Sigaranın yoğunluğu ile risk artar. Tedavi başarısızlığının nedeni, daha zayıf yara iyileşmesidir, bu da implantın düzgün bir şekilde büyüyememesi anlamına gelir. Bununla birlikte, sigarayı bırakırsanız, nispeten hızlı bir şekilde tekrar sabit dişlere sahip olma şansınız artar.
Sürekli sigara içmenin diş apareyinde meydana getirdiği estetik değişimler göz ardı edilmemelidir. Tütün bileşenleri dişleri ve dudakları lekeler. Plaklar ve iltihaplar ile kaplanmış bir dil genellikle sonuçtur. Sigara içenler genellikle sigara içmeyenlere göre ağız kokusundan daha fazla acı çekerler. Dişleriniz genellikle daha hassastır. Sigara içmek ayrıca yiyeceklerin kokusunu ve tadını daha da kötüleştirebilir.
Sigara içmek ayrıca yenidoğanlarda yarık dudak ve damak denilen ağız boşluğunun malformasyonlarına da neden olabilir. Bir anne hamilelik sırasında sigara kullanırsa, çocuğunun yarık dudak ve damakla doğma riski, sigara içmeyen bir çocuğa göre iki kat daha fazladır. Risk, her gün içilen sigara sayısı ile artar.