Diş sıkma (bruksizm) nedir?
Diş sıkma genellikle uyku sırasında istem dışı olarak kişinin çene hareketleriyle gerçekleşir. Çoğunluğu psikolojik sebeplerle meydana gelen diş sıkma çoğu zaman strese bağlı gelişir. Çiğneme ve yutma faaliyetleri dışında alt ve üst çene birbiri ile kuvvetli bir şekilde temas eder, bu durum ağız ve diş sağlığında ciddi hasarlara neden olur. Engellenemeyen çene hareketleriyle uyku sırasında dişlerin sıkılmasına bruksizm denir.
Diş sıkma nedenleri nelerdir?
Diş sıkma hastalığı çoğunlukla stresli günlük yaşantımızın bir sonucu olarak uykuda görülür. Genel olarak diş sıkma nedenleri arasında:
- Stres
- Kişilik yapısı
- Kalıtımsal faktörler
- Kullanılan ilaçlar
- Psikolojik sorunlar
- Nörolojik sorunlar
- Uyku bozuklukları sıralanabilir.
Bu nedenler dışında alt üst çene uyumsuzlukları, eksik veya çürük dişler de çok az rastlansa da neden olabilir. Ancak ağız ve diş sağlığında sorun olmayan hastalarda da sıklıkla görülür.
Diş sıkma veya gıcırdatma hangi sorunlara neden olur?
Diş sıkma veya gıcırdatma; baş ağrısına, yüz ağrısına ve çene ağrısına neden olur. İlerleyen aşamalarda yemek yemede güçlük ve çene eklemi sorunu kaynaklı ağzı açıp kaparken zorlanma yaşanır. Daha da ileri aşamalarda ise çenede kitlenme, dişlerde sallanma, diş kırıkları ve çene kayması oluşabilir.
Diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
Diş sıkma tedavisi hastanın durumuna göre kişiye özel planlanır. Tedavilerde diş sıkma ve gıcırdatma sebebiyle ortaya çıkan zararların önlenmesi için apareyler kullanılır. Apareyler, çene ve dişlerin üzerindeki baskının azaltılmasını sağlayarak dişleri korur. “Gece koruyucuları” olarak da adlandırılan apareyler ile alt ve üst çene dişlerinin teması engellenir.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tamamen önlenebilmesi için sorunun kaynağı olan stres ve depresyonun ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için psikiyatri değerlendirmesi sonrası tedavi süreci ilaç destekli sürdürülebilir.