Cerrahi İşlemler

Kırış Diş Çekimi Zor Mudur?

Kırık bir diş, çekimi zorlaştırır, ancak çoğu durumda bu bir vazgeçme kriteri değildir. Genellikle küçük bir kolla kolayca kırık diş çekilebilir. Bu işe yaramazsa, diş hekiminin dişi tutmak için kullanabileceği özel penseler vardır.

Azı dişlerinde bazen diş köklerinin hala birbirinden ayrılması gerekebilir. Bundan sonra, tek tek parçalar daha kolay gevşetilebilir. Bu da işe yaramazsa, diş hekimi kırık dişin etrafındaki kemiği çıkarmalı ve böylece onu yuvasında gevşetmelidir.

Kırık Diş Nasıl Çekilir?

Kırık bir dişi çıkarmadan önce, lokal anestezi yapmak gerekir. Lokal anesteziden kasıt sinir ve diş etlerine bir anestezik enjeksiyonudur. Kırık dişin çıkarılması genellikle forseps kullanımı ile başlar. Kök yok edilse ve diş etleriyle kaplansa bile diş hekimi yumuşak dokuyu dikkatlice kavrar, kökün geri kalanını tutar ve dışarı çeker.

Diş tamamen kırılınca elevatör takılır. Diş hekimi bunu diş etleri ve dentin arasına sokar ve dönme hareketi yapar. Periodontal doku yer değiştirir ve kök, ekstraksiyon bölgesinden çekilir. Kök forseps ile alınamazsa, doktor birden fazla parçadan oluşan kökü çıkarmak için ameliyat yapacaktır. Diş eti çizgisi boyunca bir kesi yapılır, kök açığa çıkarılır ve tam bir çekim yapılır.

Diş Kökü Çekimi

Diş kökünün alınması kararı ancak sizi tedavi eden doktor tarafından ilgili endikasyon dikkate alınarak verilebilir. Etkilenen diş kökü tedavi edilebilir ise gerekli işlemler yapılabilir ve kuron desteği olarak kullanılabilir. Ancak, zorunlu kök kaldırma gerektiren bir dizi senaryo vardır.

  • İlerlemiş periodontitis sonucu bir diş hareket ettirilebildiğinde.
  • Dişin kökü kırıldığında veya çatladığında ve ağrıdığında ve diş etleri ve yanak şiştiğinde.
  • Bir diş diş eti dokusuna kadar tahrip olduğunda ve artık onarılamaz hale geldiğinde.
  • Yirmi yaş dişinin diğer dişlerin gelişimini ve dizilimini engellemesi veya kalıcı ağrıya neden olması.
  • Kökü çıkarmadan alınamayan bir kist olduğunda.
  • Diş duvarı ayrıldığında ve ortaya çıkan parça diş eti çizgisinin altına girdiğinde.

Diş Çekmeden Kök Çekimi Nasıl Yapılır?

  • Doktor, alerjileri veya vücuttaki diğer reaksiyonları önlemek için hastaya seçilmiş bir lokal anestezik enjekte eder.
  • 10 dakika sonra (lokal anestezi etkisini gösterdikten sonra) kök kanalı diş boynundan ayrılır. Diş etleri iltihaplı değilse, alveolar kenardan itilirler. Kök yuvaya derinden gömülüyse veya yuva aşırı büyümüşse, köke erişmek için diş etini kesmek ve bir miktar kemik dokusunu oymak gerekir.
  • Dişin kökü daha sonra forseps veya diş asansörü ile çıkarılır.
  • Dişin kökü çekildikten sonra çekim yarası özel bir solüsyonla tedavi edilir. Diş etleri kopmuş ise ameliyat sonrası bölge dikilir ve ameliyat edilen bölge iyileşmeyi hızlandıran ilaçlarla tedavi edilir.

Olası Sonuçlar

Herhangi bir diş çekimi cerrahi bir müdahaledir, bu nedenle hoş olmayan sonuçlar olabilir. İlk birkaç gün diş etlerinde şişme ve ağrı olabilir, ancak cerrahi yara iyileştikten sonra bu oldukça hızlı bir şekilde azalacaktır. Alt çenede operasyon sırasında sinir dokusunda hafif bir hasara bağlı olarak birkaç gün uyuşukluk, parestezi ve hareket kısıtlılığı olabilir.

Rahatsızlık geçmezse, ağrı artar ve sıcaklık yükselirse, ameliyatı yapan cerrahla hemen iletişime geçmelisiniz.

Özet

Diş hekimliğinde kırık veya tahrip olmuş bir diş nadir değildir. Bu durumda tedavi yöntemini sadece diş hekimi belirler. Bazen bütünlüğünü kurtarmak mümkündür. Ancak çatlak veya kırık köke zarar vermişse kırılan dişin çekilmesi gerekir. Her vakaya uygun özel aletlerle yapılan basit olmayan bir cerrahi müdahaledir.